Sorry!

Ik heb heel lang niets van me laten horen. Sorry… Hopelijk vond je het niet erg? Maar wees gerust, ik was je zeker niet vergeten!

Zoals ik in mijn vorige blog schreef, zijn vrijheid en zelfstandigheid voor mij belangrijke drijfveren. Omdat ik denk dat het goed is dat je je zo nu en dan ‘ongemakkelijk’ voelt – buiten je comfortzone stapt – ben ik negen weken lang naar Costa Rica gegaan. Verderop vertel ik je wat ik daar precies gedaan heb.

Waarom het belangrijk is om je comfortzone op te rekken, is volgens mij omdat je dan nieuwe dingen (over jezelf, je werk, je omgeving, je relaties) ontdekt. Dingen die je niet ziet of juist als vanzelfsprekend ervaart bij elke dag die ‘vanzelf’ voorbijgaat. Vooral als ondernemer wil ik graag uitgedaagd blijven en díe dingen doen die ik aantrekkelijk en spannend vind. Na ruim zeven jaar ondernemerschap was het voor mij tijd om hierbij stil te staan.

Wat ik heb ontdekt, is dat ik over het geheel genomen heel tevreden ben met hoe de zaken nu gaan. Toch zijn er wel een paar punten die ik anders ga aanpakken. Zo stop ik definitief met het geven van eendaagse workshops. Tijdens dergelijke workshops kan ik te weinig waarde geven aan de individuele deelnemers. Mijn focus gaat met name liggen op de ‘1-1’ en ‘1 op een paar’ trajecten. Kleine groepen met deelnemers op gelijkwaardig niveau en met een langer programma. Daar bereiken mijn klanten daadwerkelijk meer mee. En eerlijk is eerlijk, ik krijg er zelf ook de meeste energie van als klanten me een aantal maanden na het afronden van een traject enthousiast bellen om te vertellen hoe (goed) het nu gaat.

Zo heeft een van mijn deelnemers aan ‘Omzetboost door zichtbaarheid’ inmiddels een boek gepubliceerd én ze wordt tegenwoordig als expert gevraagd voor artikelen in bladen en op de radio. Echt geweldig! Dit gun ik haar zo, want de weg hiernaartoe was niet altijd makkelijk.

Sowieso is het ondernemerschap geen rechte weg waar je met 130 km per uur overheen kunt denderen om zo snel op je bestemming te arriveren. Nee, het is een weg zoals ik ze hier in Costa Rica ook veel ben tegengekomen, vol gaten en bochten en soms bijna wat eng. Maar als je dan op je einddoel aankomt, is de beloning wel een stuk zoeter J. Dat gun ik jou ook! Dat je ontdekt wat je nou écht wilt en dat je met behulp van een businesscoach (bijvoorbeeld met mij) je bestemming bereikt.

Maar goed, even terug naar waarom ik negen weken in mijn uppie naar Costa Rica ben gegaan. De reden was dat ik graag wilde ontdekken of ik nog helemaal op het juiste pad zat, zakelijk gezien. Helemaal alleen was behoorlijk spannend, want ik heb al 24 jaar dezelfde levenspartner en wij doen altijd elke reis samen. Volledig uit mijn comfortzone dus. Ik ben vaak best verlegen als ik niemand ken en was een beetje bang om echt alleen te zijn; daarom heb ik me opgegeven als vrijwilliger. En om als vrijwilliger mijn werk goed te kunnen doen, moest ik eerst mijn Spaans verbeteren. Dus mijn reis was een mix van Spaans studeren en vrijwilligerswerk*. Dat was superleuk en heel intensief!

Voor de reis had ik me nog opgegeven voor een online training met een coach in Engeland. Ik dacht namelijk elke avond alleen te zijn met mijn laptop en dan moet je toch wat… Daar ben ik dus totaal niet aan toegekomen…, de tijd ging zo snel voorbij! Die online training volg ik dus na mijn thuiskomst!

Ik heb heel veel leuke mensen ontmoet, spreek nu een aardig woordje Spaans, heb leren salsadansen, heb uitjes gemaakt met de vrouwen van het project, ben weekenden weggeweest om het land te verkennen – kortom, ongelofelijk lekker bezig geweest!

Vanaf nu pak ik de draad weer helemaal op. Je gaat geregeld wat van me horen in de vorm van tips en verhalen. Wil je daarnaast nog meer weten over online marketing, zichtbaarheid en personal branding voor jouw bedrijf? Geef je dan op voor een gratis marketinggesprek. We plannen dit telefonische gesprek in op een tijdstip dat ons beide goed uit komt.

*Tijdens mijn vrijwilligerswerk heb ik vrouwen begeleid die door omstandigheden verslaafd zijn geraakt en nu in een afkickhuis zitten, hen vooral Engels geleerd en laten zien dat je als vrouw ook keuzes kan maken en wat kan betekenen. Heel mooi om te zien hoe positief ze zijn. Ik hoop echt dat het goed me ze gaat als ze straks weer terugkeren naar hun eigen omgeving…

Recommended Posts